Nyheter Tips Rekomendationer

MS Office vs. Open Office

Det kan vara lite svårt ibland att veta vilka programvaror man bör ha för att kunna utföra ett bra administrativt arbete. Ska man välja att köpa Microsoft Office eller duger Open Office lika bra? Microsoft Office finns i olika paketversioner och oftast så räcker det med att det innehåller Word, Excel och Outlook. Om företaget ibland gör egna presentationer så kan det även vara bra att ha PowerPoint. Dessa program är nästan att betrakta som standard idag på företagen tack vare bra och effektiv reklam från Microsoft såklart. Programmen är bra och stabila men licenserna kostar pengar och det kan bli en ansenlig summa för ett företag med många anställda. Vågar man då satsa på ett alternativ som är helt kostnadsfritt? Jag vill påstå att man faktiskt kan göra det i det här fallet.

Open Office är ett programpaket som nästan helt kan ersätta MS Office. Det som saknas är ett E-postprogram men det kan man ju lösa på annat vis. De flesta Word-dokumenten och Ecel-kalkylerna kan öppnas i Open Office och man kan där välja att behålla de filformaten eller spara om dem i Open Office egna filformat. Ordbehandlingsprogrammet är mycket likt Word som det såg ut i början av 2000-talet. En av fördelarna med det är att den som tog Datakörkortet vid millenieskiftet känner igen sig och kan förmodligen komma igång ganska snabbt. Samma gäller Kalkyleringsprogrammet. När det gäller just kalkyleringsprogrammet så klarar det nästan allt som Excel men mer avancerade funktioner kan saknas. Alltså, om ni inte har behov av Excels komplexitet så duger Open Office Kalk väldigt långt.

Jag rekommenderar inte er som redan har MS Office att byta eftersom ni redan kanske använder funktioner som Open Office saknar. Däremot rekommenderar jag er som inte ännu har skaffat er ett "Adimistrationspaket" att faktiskt prova Open Office, eller Libra Office som också är gratis, först för att se om det räcker till era behov just nu. Sedan ska man inte heller underskatta Googles programpaket som dessutom är helt webbaserat. Detta har man ju tillgång till om man innehar ett Google-konto. Kontakta gäna mig om ni har några funderingar kring detta. /Kent Berger


Adress

Avansgruppen Sweden AB
Hyggesvägen 19
831 48  Östersund

Telefon
  • Kontor: 063-57 50 60
  • Utbildning: 063-57 50 65
  • Öppettider: vardagar 8-16
E-post
  • info@avans.se
  • utbildning@avans.se